اندازه گیری اسید اوریک

وسایل ومواد:سمپلر،پیپت،معرف های 1و2،بن ماری37 درجه ،آب  مقطر، لوله های آزمایش ،دستگاه فتومتر

اصول آزمایش:

روش فسفو تنگستنات:روش های رایج وقدیمی سنجش اسید اوریک،بر اساس خاصیت احیاءکنندگی اورات در محیط قلیایی وتشکیل کمپلمان آبی رنگ (آبی تنگستن) از اسید فسفو تنگستیک، بنا شده اند،تغییررنگ حاصل به روش های فتو متریک واسپکتروفتومتری با طول موج های 650-700 نانو مترقابل ارزیابی خواهد بود.از مشکلات عمده ی روش ،به کدورت غیر قابل پیش بینی ناشی از حضور پروتئین ها و رسوب اسید اوریک در طی پیدایش رنگ می توان اشاره نمود،با رسوب دادن پروتئین ها واستفاده از مایع رویی صاق شده ونیز افزایش اوره،مرتفع میگردد،ودر روش های جریان مدام خودکار با استفاده از روش دیالیز عملی خواهد بود.مشکل دیگر تداخل ترکیبات درون زاد(گلوکز،اسید اوریک وآسکوربیک،ونیز مواد حاصل از لیز گلبول های قرمز)وبرون زاد (اسید سیالیک،اسید امینوفن،کافئین و..)منشا گرفته ونتایج مثبت کاذب را به همراه دارد.با استفاده از فیلترای فاقد پروتئین وجایگزینی سیانید سدیم به جای بی کربنات سدیم (که برای ایجاد محیط قلیاییی مورد استفاده قرار میگیرد)حساسیت روش افزایش می یابد،ولی توفیق چندانی در ویژگی حاصل نمیشود.

روش آزمایش:طبق جدول زیر اول 100 میکرون از نمونه سرم با سمپلر میکشیم درون لوله  تست میریزیم.بعد 100 میکرون از محلول استاندارد اوریک اسید  درون لوله ی استاندارد میریزیم سپس با کمک پیپت 2 میلی لیتر از معرف1 به لوله های تست واستاندارد اضافه میکنیم .لوله هارا کمی تکان می دهیم تا محلول ها کمی مخلوط شوند.سپس با کمک سمپلر  500 میکر لیتراز معرف 2 به لوله های تست واستاندارد می افزاییم. ومخلوط میکنیم سپس به مدت 10 دقیقه در بن ماری 37 درجه قرار میدهیم.سپس جذب نوری محلول را در طول موج640 نانومتر در مقابل محلول اب مقطر میسنجیم .

موارد

لوله تست

لوله استاندارد

نمونه سرم

100 میکرو لیتر

-

محلول استاندارد

-

100 میکرو لیتر

معرف 1

2 میلی لیتر

2 میلی لیتر

معرف 2

500 میکرو لیتر

500 میکرو لیتر

حد نرمال:3-5/7میلی گرم بر دسی لیتر                           Csاستاندارد:5میلی گرم بر دسی لیتر

OD(T)/OD(S)xCs=...........ml/dl

نقاط قابل توجه:

*مقدارآب مقطر به عنوان بلانک در حد نصف کوت است

*نحوه ی استفاده از دستگاه:دو بار کلید clear  بعد دکمه abs بعد دکمه فیلتر( برای دستگاه آزمایشگاه ما فیلتر 6)بعد دکمه اینتر بعد دکمه بلانک وبعد دو باره دکمه اینتر  سپس  ملول بلانک را در کوت میریزیم.

بیماری ها:هایپر اوریسمی:1-نا رسایی کلیه  2- هایپر اورسمی اولیه  3- نقرس و 25 در صد از خویشاوندان افراد مبتلا به نقرس   4- کتو اسیدوز متابولیک،افزایش استو استات و کتواسیدوز ناشی از گرسنگی طولانی مدت   5-رژیم غذایی غنی از پروتئین 6- افزایش کاتابولیسم نوکلئوپروتئین  ها به علت  انهدام سلولی :نئو پلاسم منشر،لوسمی،لنفومو...6- داروها وسموم مختلف:داروهای  دیریک وسالیسیلات ها و..   7-عوامل مختف واندو کرینی  8-بیماران بتلا به چاقی ،هایپر لیپدمی ،اتروسکلروز،دیابت وهایپر تانسیون  9-مصرف فر اورده های الکلی

منبع:کتاب بیوشیمی بالینی وآزمایشگاه تالیف دکتر گرانسر صفحه ی 188